Oldalak

2013. október 31., csütörtök

Kiskutya nevelése: A rágcsálás

Elcsenni a gazdi jó illatú papucsát, és alaposan átalakítani, ez minden valamirevaló kölyökkutya álma. Csak az a baj, hogy a gazdi nem mindig örül, ha fáradtan hazaérkezve kedvenc lábbelijét sok apró darabban látja viszont. Ilyenkor aztán hirtelen haragjában esetleg jól elveri a kiskutyát. Ez pedig nemcsak igazságtalan, de többnyire teljesen hatástalan módszer is. Igazságtalan, meri minden büntetés előtt illik végiggondolni, nem mi hibáztunk-e valamiben. Márpedig a kölyök számára elérhető helyen hagyni ilyen rágásra csábító dolgot, több mint provokáció. Azon kívül hatástalan is az utólagos szidás, mert ha nem sikerül rajtakapnunk őkelmét, amint épp ellopja vagy rágja a papucsot, fogalma sincs, hogy miért büntetjük meg. 


Sokakat megtéveszt az, hogy a kutya szemmel láthatóan szégyelli magát, és félelmet mutat, mikor leszidják, mint aki pontosan tudja, hogy miért kap ki. Pedig egyszerűen arról van szó, hogy a gazda hangjából, mozdulataiból érzi, hogy valamiért haragszanak rá, és ez bőven elég ahhoz, hogy meglapuljon. Nem szabad ugyanis abból a feltételezésből kiindulni, hogy kutyánk tudatában van annak, ha rosszalkodik. Egészen más számít „rossznak" a kutyák és az emberek értékrendjében. A kölyök számára teljesen rendjén való, hogy fogváltáskor vagy egyszerűen unalmában arra alkalmas anyagú és szagú dolgokat rágcsáljon. Fogalma sincs arról, miért szabad a régi elnyűtt cipőt szétcincálni, és miért jár büntetés az új bőrkesztyű hasonló módon történő feldolgozásáért. Ne is várjuk tőle, hogy ezt megértse. Inkább adjunk neki sok bőrből, fából készült játékot, és zárjuk el előle azokat a tárgyakat, amelyek kísértésbe vinnék. 

Az is segíthet, ha sokat játszunk vele, és rendszeresen sétáltatjuk. Az a kutya ugyanis, amelyik gyakran van egyedül, és sokat unatkozik, bizony hajlamos még felnőttkorában is megrágcsálni dolgokat. Ha mást nem talál, hát a padlót vagy a bútorokat. Az ilyen állatot szokták néha gyenge idegzetűnek, „túltenyésztettnek" kikiáltani, pedig szegény egyszerűen csak játék- és mozgásigényét próbálja meg valahogyan levezetni. 

Forrás: http://kisspitz.hupont.hu